Afbeelding

Middelbare scholen houden open dag: “Ik heb een haai geaaid”

Algemeen 638 keer gelezen

MIDDELHARNIS - Afgelopen zaterdag 20 januari organiseerden verschillende scholen op het eiland een open dag. Er werd van alles uit de kast gehaald om de scholen te presenteren aan mogelijk toekomstige leerlingen en er was dan ook van alles te doen. Je kon een kijkje nemen in het lokaal waar de heerlijke geur van tompoucecroissants je al tegemoet kwam, proefjes doen in het scheikunde- en biologielokaal en mee knutselen in de kunstlokalen. 

Door Marije Bruggeman

Een van die scholen die zijn deuren opende voor basisschoolleerlingen en hun ouders, is de CSG Prins Maurits. In de lokalen was van alles te zien en te beleven. “Ik heb een haai geaaid”, vertelde een leerling uit groep acht enthousiast aan zijn ouders. Bij het vaklokaal biologie lagen namelijk vissen die door leerlingen werden geanalyseerd. Verder liet de Prins Maurits zien hoe je pannenkoeken bakt, met wiskunde een code kraakt en hoe je een figuur gutst. Ook waren er verschillende sportactiviteiten waaraan basisschoolleerlingen mee konden doen. Ook op de Beroepscampus was de Prins Maurits actief om verschillende profielen te laten zien, die zij aanbieden. Zo konden kinderen een woonkamer inrichten, de bloeddruk van iemand meten, een voederhuisje maken en bloemschikken. “We kijken terug op een bijzonder geslaagde open dag waarbij we veel leerlingen en hun ouders hebben ontmoet”, aldus directeur Erik Olislagers.

Ook de RGO was aanwezig op de open dag en bood een heleboel activiteiten aan, zowel op de RGO als op de Beroepscampus. Zij organiseren vaker dagen waarop leerlingen kunnen ervaren hoe het is om op de RGO op school te zitten. Hierin begeleiden ze de leerlingen dus eigenlijk al voordat ze op school zitten. “We organiseren VO-dagen en doe-middagen voor de basisschoolleerlingen. Zij kunnen op die dagen een dagje of middagje meedraaien. Verder kunnen basisschoolleerlingen op de open dagen van alles doen, voelen of proeven en staan er allemaal docenten die antwoord willen geven op vragen.” Wanneer leerlingen starten op de RGO in de eerste klas, zullen zij in een carrousel terechtkomen. “Dat betekent dat ze alle acht profielen gaan proeven die wij aanbieden.” In het tweede jaar gaan de leerlingen aan de slag met hun gekozen profiel. “Dat kan nog veranderen, want niets is veranderlijker dan het puberbrein. Misschien hebben ze gekozen wat hun vriendje of vriendinnetje leuk vond, maar vinden ze het zelf toch niet zo leuk. Dan kunnen ze altijd overstappen naar een ander profiel.” 

Caroline Derksen, teamleider brugklas RGO College: “Bezoekers waren lang binnen, omdat er zoveel te doen en te zien was. Het was ook erg leuk om veel groep 7-leerlingen te ontmoeten die zich voor het eerst oriënteren op een fijne middelbare school.” Beide scholen spreken van een geslaagde open dag.

Zowel RGO als CSG Prins Maurits organiseren de komende weken nog enkele informatieavonden en proeflessen. Op de websites van de scholen vind je meer informatie. Op het TikTok-kanaal van Eilanden-Nieuws is een leuk filmpje te zien van de open dag.

Uit de krant