Jonker voert het tempo op na 5 kilometer met Wolthuizen nog in zijn rug.
Jonker voert het tempo op na 5 kilometer met Wolthuizen nog in zijn rug.

Jonker en Van den Berge winnen Omloop van Menheerse

Sport 520 keer gelezen

MIDDELHARNIS - De Omloop van Menheerse en Koningsdag zijn traditiegetrouw met elkaar verbonden. De 6,7 kilometer prestatieloop om de dorpskernen van Middelharnis en Sommelsdijk vormde voor bijna 400 lopers een sportieve start van deze feestelijke dag. Lennen Jonker uit Bruinisse pakte de overwinning en Laurey van den Berge zegevierde voor het thuispubliek bij de dames.

Vroeg in de morgen op 27 april kwam de regen met bakken uit de hemel, maar gelukkig werd het rond negen uur droog en brak zelfs de zon nog door. Zo kon de organisatie, in handen van AV Flakkee, opgelucht adem halen: “Uiteindelijk treffen we het bijzonder goed zo, en met zoveel deelnemers zijn we heel blij!” Want met 79 kinderen bij de jeugdlopen en nog eens 385 lopers bij de 6,7 kilometer was er een recordaantal deelnemers. 

Om 09.30 uur ging de jeugdloop tot en met 8 jaar op de 600 meter van start. Daar was het Benjamin Stolk uit Melissant die met 2.02 minuut nipt Leon Bolleman (2.02) en Enzo Vlietland (2.03) voorbleef. De jeugd van 9 tot en met 12 jaar kwam in actie op de 1200 meter. Daar pakte Merlijn Witvliet de winst na 3.44 minuut. Jayden van Doorn (3.53) en Roan van Biert (3.54) verdienden ook een podiumplaats.

Om 10.30 uur loste Mark Pieterse namens Schipper Electro het startschot en tussen de rijen publiek zette het veld zich in gang richting de Sommelsdijkse molen. Daar zagen we Yennick Wolthuizen (Ouddorp), Peter Pollemans (Hoek van Holland) en Lennen Jonker (Bruinisse) aan kop, de top drie van vorig jaar had elkaar ook nu gevonden. Het eerste achtervolgende groepje met onder andere Cornelis Bakker en Eric Wolfert had na één kilometer een achterstand van tien seconden, dat maakte duidelijk dat de drie vooraan de prijzen gingen verdelen. 

Na 2 kilometer was het Pollemans die eraf moest. De geboren Oude-Tongenaar liep twee weken eerder nog een mooie 2.43 uur in de marathon van Rotterdam. Op de Staverseweg hielden Jonker en Wolthuizen het tempo strak op 18 per uur en ook op de Rottenburgseweg gaven de mannen elkaar nog niets toe. Bij het opdraaien van de Oudelandsedijk, met nog een ruime kilometer te gaan, was het Jonker die alle registers opentrok. Met de wind in de rug zette de 35-jarige atleet met grote, machtige, klappen koers richting Diekhuusplein. Wolthuizen, de winnaar van vorig jaar, had geen antwoord op dit geweld en zag Jonker in rap tempo afstand nemen. 

Na zijn overwinning in 2022 was het opnieuw Lennen Jonker die zegevierde met een tijd van 21.50 minuut. “Ik heb hier de afgelopen weken echt naartoe getraind, Yennick ging sterk mee, maar de laatste versnelling gaf de doorslag!” Wolthuizen werd tweede met 22.21 minuut en feliciteerde sportief zijn opvolger. Pollemans had zijn derde plaats vastgehouden en finishte na 23.08 minuut. Daarachter was het Rijk van Dongen die knap vijfde werd in 24.03 minuut, de Dirkslander was vanuit de derde groep in de slotfase gaan versnellen en met een imposante eindsprint pakte hij nog net Roel Brand (6e - 24.10) en Corné Stroober (7e- 24.12). Eric Wolfert en Edwin Stolk finishten kort daarachter als 9e en 10e in 24.33.

Laurey van den Berge finishte als 15e overall en was met 25.10 minuut de snelste dame, zij won voor de zevende achtereenvolgende keer. “Ik ben blij met de winst maar tegelijk sta ik hier met gemengde gevoelens, ik moest mijn marathonvoorbereiding afbreken door een vervelende heupblessure die mogelijk veel langer gaat duren dan gedacht, dus dat is een behoorlijke tegenvaller, ik hoop dat ik ervan kan herstellen zodat ik weer lekker kan trainen en wedstrijden kan lopen.” Petra Sloots uit Brielle was met 27.44 minuut de tweede dame en Samantha van Tuijl uit Dirksland werd derde in 28.08 minuut. Ook voor de Start-Runners verliep de Omloop goed, zij trainden vanaf februari gedurende tien weken bij AV Flakkee om uiteindelijk deze afstand te kunnen lopen, hiermee lieten ze zien dat het zeker mogelijk is om vanuit weinig tot geen ervaring door goede training iets te bereiken.

Uit de krant