Prof. dr. Willem Renema tijdens een bezoek aan het Groene Strand van de Kwade Hoek. (Foto: Jan Baks)
Prof. dr. Willem Renema tijdens een bezoek aan het Groene Strand van de Kwade Hoek. (Foto: Jan Baks)

Lezing bij NLGO over verborgen biodiversiteit in het zand

Algemeen 194 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Natuur en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee (NLGO) organiseert op donderdag 25 april om 19.30 uur haar jaarvergadering in Hofstede Lust en Last aan de Kokseweg 4 in Sommelsdijk. Te gast is prof. dr. Willem Renema, hij geeft een lezing over meiofauna.

Aanleiding voor zijn bezoek is de strandrace die in september 2023 werd georganiseerd. Ondanks bezwaren van onder meer NLGO en Duinbehoud ging die activiteit door, omdat de vergunning volgens de gemeente netjes in orde was. In het onderzoek naar de mogelijke schade voor de biodiversiteit op het strand bij dergelijke activiteiten stuitte de NLGO op de meiofauna. Dat zijn diertjes die kleiner zijn dan 2 mm, zoals de nematoden(aaltjes) en de beerdiertjes. Ze passen in het rijtje microfauna (bacteriën en virussen) en macrofauna (diertjes die je met het blote oog kunt zien). Renema is paleo-geoloog verbonden aan Naturalis Biodiversity Center en de universiteit van Amsterdam. 

Hij onderzoek de biodiversiteit in het zand. “Het strand is niet alleen zand”, zegt hij in een interview in de krant van afgelopen vrijdag. “Onder de twee vierkante meter die we met ons badlaken innemen, krioelen zo’n twee miljoen beestjes. Maar wil je ze zien, dan heb je wel een microscoop nodig.” Over die meiofauna zal de lezing van de professor gaan. Ook niet-leden zijn welkom bij de jaarvergadering, die gratis toegankelijk is.

Uit de krant